(06) 1812 7742 info@MediationWerkt.nl

Tja, waarom wordt iemand mediator? Lastige vraag. Is het iets wat je altijd al wilde worden? Is het ‘hip’? Of word je er rijk van? Nee! Op al deze vragen: nee!

Maar waarom dan wel? Nou, in mijn geval hoorde ik voor het eerst iets over Mediation zo rond de eeuwwisseling. Ik werkte toen als juriste bij Centraal Beheer Achmea en de mogelijkheid om Mediation toe te passen kwam ter sprake. De vraag was of dit een acceptabel alternatief voor onze cliënten kon zijn. Wij behartigden de belangen van voor rechtsbijstand verzekerde cliënten en indien het nodig was leidden hun geschillen soms tot rechtszaken. Als verzekeraar waren we daarom steeds op zoek naar goedkope(re) alternatieven, want procederen is duur.

Mediation rond de eeuwwisseling

Mediation was toen nog in opkomst en voor de meeste cliënten onbekend. Een complicerende factor was tevens dat men zich verzekerd had voor hulp van een jurist of indien nodig een advocaat en er bleek destijds dus niet veel animo voor Mediation.

Ikzelf werd in die tijd overstelpt door boze cliënten. Zo hield ik me o.a. bezig met zaken op het gebied van erfrecht en burenrecht. Mensen die dat soort zaken aanmeldden, hadden vaak een relationeel probleem dat verscholen was achter een juridisch probleem (anders kon het niet onder de rechtsbijstandsverzekering behandeld worden). Hiermee bedoel ik dat juristen alleen met juridische problemen aan de slag konden/kunnen en er geen oplossing was voor het onderliggende probleem. Had ik het juridische probleem opgelost, dan was de overwinningsbeleving maar kortdurend want de ruzie ging gewoon door. Heel onbevredigend.

Carrière-wisseling

Toen ik de kans kreeg om mijn carrière te herzien, heb ik de gekozen voor Mediation omdat dit een veel completere manier was om conflicten te lijf te gaan. Ik hoef nu niet meer te zeggen dat ik begrijp dat iemand boos is om wat er is gebeurd, maar dat ik daar juridisch niets mee kan doen. Het is zo belangrijk dat de onderliggende sentimenten en gevoelens uitgesproken en besproken worden, daarna is er pas ruimte om tot oplossingen te komen. En die oplossingen? Zo mooi, die worden niet meer opgelegd door een zgn. ‘alleswetende’ rechter! Nee, die bedenken mensen zèlf. Zij zijn degenen die precies weten hoe hun situatie is en wat het beste bij hen past en laten dit niet meer door een ander bepalen!! Dit leidt tot de passende en complete oplossing die ik als juriste miste en dàt is waarom ik Mediator ben geworden!

 

Terug naar Blog